Gravelbikes

kwaliteit van cannondale
Gravel Bike
 
Ongeacht waar je woont, er zijn altijd wel onverharde bospaden of zandwegen in de buurt die je graag meeneemt in je rondje fietsen. Het probleem is alleen dat die spannende paden je balhoofd verruïneren, je velgen en jezelf beschadigen en beklimmingen of afdalingen tot een glibberige en gevaarlijke onderneming maken. Met andere woorden, hoeveel motiverende actiefilmpjes je ook hebt bekeken, je normale racefiets is simpelweg niet geschikt voor dit soort wegen. Welkom in de wereld van de gravelbike! De belangrijkste vraag is waar deze fietsen, waar je zeker al veel over hebt gehoord, nou precies vandaan komen. Eenvoudig gezegd is een gravelbike een combinatie van een racefiets (perfect voor op het asfalt) en een cyclocrossfiets (voelt zich thuis in de modder). Zoals wel vaker is het idee voor deze fietsen afkomstig uit de VS, waar overal kilometers vrijwel ongebruikte paden te vinden zijn, die bijvoorbeeld zijn bedoeld om brandweerwagens in staat te stellen afgelegen bosgebieden te bereiken. Paden die te technisch zijn voor een racefiets en tegelijkertijd te snel voor een cyclocrossfiets.
 
Lichte singletracks, landbouwwegen, gravelpaden, onverharde wegen, kasseien, asfalt – het maakt niet uit. Dit is een type fiets waarmee je comfortabel de meest uiteenlopende ondergronden kunt tackelen. Hun aanpassingsvermogen, veelzijdigheid en robuustheid maken ze tot de perfecte fiets voor woon-werkverkeer, een ideale tour- of avonturenfiets, een fantastische fiets voor wintertrainingen of gewoon die ene fiets waarmee je simpelweg elk terrein de baas bent. Hoe zie je het verschil tussen gravelbikes en reguliere racefietsen, waarvan ze deels zijn afgeleid?


 
 
 
 
 
GEOMETRIE
De geometrie is meer ontspannen dan die van een racefiets. De stuurbuis is vaak langer en de stuurhoek is iets schuiner voor meer ontspannen sturen (minder zenuwachtig dan een racefiets en minder responsief op technische offroad gedeelten dan een ‘crosser’). De trap-as bevindt zich over het algemeen iets lager dan bij een cyclocrossfiets. Gravelbikes hebben ook een langere wielbasis waardoor ze stabieler zijn op de weg en bij het rijden over onvoorspelbare ondergronden zoals gravel. Bovendien zorgt dit voor extra stabiliteit en comfort bij het rijden van lange afstanden. Een aflopende bovenbuis biedt een betere standover-hoogte wat handig is bij het afstappen en de langere stuurbuis dan die van een cross- of racefiets garandeert meer comfort en een rechtere zithouding. 
BREDERE BANDEN
Door de remklauw van de velg te verwijderen konden eenvoudig een frame en voorvork worden ontworpen die geschikt zijn voor bredere banden. De bredere banden garanderen niet alleen meer comfort op hobbelige onverharde wegen, maar zorgen door hun vormgeving ook voor meer grip op de ondergrond. Ook is een gravelbike altijd afgemonteerd met schijfremmen zodat dit geeft betere remkracht dan bij een velgrem.