Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 50 euro!
Gratis retourneren binnen 14 dagen
Veilig betalen met IDEAL
Hoe fietsen met klikpedalen?
05-09-2022

Hoe fietsen met klikpedalen?

Waarom klikpedalen?

Het grootste voordeel van klikpedalen is dat u één geheel bent met de fiets. Hierdoor wordt er meer kracht omgezet in snelheid. Er kan ook meer kracht gezet worden omdat u zowel kunt duwen en kunt trekken aan het pedaal. Dit is een stuk efficiënter dan gewone pedalen. Wij vertellen u graag verder hoe te fietsen met klikpedalen.

Doordat u één geheel bent met uw fiets, kunt u ook sneller accelereren en beter reageren op onverwachte situaties in het verkeer.
Doordat u vastzit aan het pedaal glijdt u niet met uw schoenen over de pedalen heen. Hierdoor zijn pedalen voor elk weertype geschikt.


De meest gebruikte klikpedalen

 

Wat is Shimano SPD?

SPD pedalen (Shimano Pedaling Dynamics) wordt veel gekozen door mountainbikers. Dit omdat het plaatje onder de schoen verwerkt is in de zool en het profiel van de schoen. Hierdoor is het gemakkelijker om er mee te lopen (bijvoorbeeld wanneer het een ruig terrein is).

SPD pedalen hebben een 2 punten bevestiging en zijn daarnaast van beide kanten in te klikken.


Wat is Shimano SPD SL?

De Shimano SPD SL pedalen worden vaak gekozen door wielrenners. Het grote verschil met de gewone SPD pedalen is dat deze meer buiten de schoen zijn verwerkt waardoor lopen een stuk minder comfortabel en gemakkelijk is. De SPD SL pedalen zijn wat breder, waardoor er een betere krachtoverbrenging ontstaat dan bij kleinere contactoppervlakten, zoals bij de SPD pedalen.
SPD SL pedalen hebben een 3 punten bevestiging en zijn slechts aan één kant in te klikken.
 

Hoe te gebruiken

Op een klikpedaal zit een schroef met een plus en min symbool, hiermee kunt u afstellen hoe gemakkelijk u er mee uit- en in klikken kunt. Hiermee kan de veerspanning die in de pedaal zit afgesteld worden. Hoe strakker de schroef hoe moeilijker het wordt om in en uit te klikken. Het is belangrijk om de juiste veerspanning te hebben, om valpartijen te voorkomen.
Om de juiste veerspanning te bepalen is het belangrijk dat u dit oefent op een plek waar u tegen aan kan leunen (een muur bijvoorbeeld). U zoekt dan de juiste balans op, strak genoeg zodat deze niet los kan schieten tijdens het fietsen, maar los genoeg zodat u gemakkelijk en veilig kunt los klikken wanneer nodig.
 

Inklikken van klikpedalen

Bij het inklikken is het handigst om uw pedaal onderaan te hebben, vervolgens zet u uw voet in de pedaal en duwt u uw hiel naar beneden zodat het schoenplaatje vastklikt.


Hoe fietsen met klikpedalen?


Uitklikken van klikpedalen

De beweging van het uitklikken kan lastig zijn. Het handigst is om de pedaal onderaan te hebben. Vervolgens beweegt u de hiel van uw voet naar links of rechts (doorgaans draait u uw voet naar buiten toe).
Hoe meer u gebruik maakt van klikpedalen, hoe gemakkelijker het wordt uiteindelijk. Op een gegeven moment is het een automatische beweging en hoeft u er niet meer over na te denken wanneer u plotseling moet stoppen en moet uitklikken.

Is alles u duidelijk(er) geworden en bent u erachter hoe fietsen met klikpedalen? Bij eventuele vragen kunt u contact met ons opnemen of langskomen in een van onze winkels!