Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 50 euro!
Gratis retourneren binnen 14 dagen
Veilig betalen met IDEAL
Unsplash

Vijf fietsRoutes in Drenthe die je niet mag missen

Subtitel

Drenthe is een mekka voor fietsers. Als mountainbiker en wegwielrenner kun je in Drenthe je ei kwijt. Zowel als beginnend fietser als ervaren doortrapper. Om je te inspireren hebben wij alvast vijf hele mooie routes voor je op een rij gezet.

Unsplash

MTB-Route Gieten-Gasselte

Nederland plat? Dacht het niet. Ga maar eens mountainbiken op de hobbelige singletracks tussen Gieten en Borger. Deze route slingert over de fraaie flanken van de Drentse Hondsrug. Deze langgerekte heuvelkam ontstond toen schuivende gletsjers tijdens de voorlaatste IJstijd een flink aantal rimpels in ons strakgetrokken landje veroorzaakten. Dankzij deze natuurlijke bulldozers kun jij zo’n 150.000 jaar later volledig uit je dak gaan.

De route bedraagt zo’n 30 kilometer en bestaat uit een aaneenschakeling van razendsnelle kombochten, bmx-achtige pumptracks, venijnige klimmetjes en spannende afdalingen. Gelukkig krijg je tussendoor ook flink wat rechte paden voorgeschoteld waardoor je soms even kunt uitpuffen.

Hoogtepunt van de route is de voormalige zandafgraving bij het ‘t Nije Hemelriek in de buurt van Gasselte. De hoge heuvels, het azuurblauwe water van de naastgelegen waterplas, de spierwitte zandstranden, de knalgroene bosrand: het is alsof je in een fata morgana verzeild bent geraakt.

Unsplash
Unsplash

MTB-Route Sleen 

Subtitel

In Sleen hoef je je klimkuiten niet aan het werk te zetten. Dit rondje tussen Sleen, Aalden en Schoonoord is vrij plat maar dit wordt goed gemaakt door een flink aantal leuke flow trails, spannende houten bruggetjes over afwateringsgeulen, mooi aangelegde vlonderpaden, twee radicale drops (kun je omheen fietsen) en een heuse buckelpiste.

Op de lange rechte stukken langs de bosrand kun je flink tempo maken. Vergeet niet om halverwege de route vaart te minderen. Hier stuit je namelijk op de Galgenberg: een 3500 jaar oude grafheuvel.

Het laatste deel van deze MTB-track zorgt voor veel plezier. Ter hoogte van recreatieplas de Kibbelkoele draait het slingerpad als een dolle in de rondte. Sturen, remmen, optrekken, afdalen: al je bike skills worden op de proef gesteld (vergeet niet om wel een goede mountainbike hiervoor te bezitten). Schrik niet van de twee gele waarschuwingsborden die plotseling opdoemen. De één waarschuwt voor een hobbelige rockgarden, de andere voor twee serieus steile drops (>1 meter hoog) die niet zouden misstaan in een bikepark. Geen zin om lijf en leden te riskeren? Neem de zogenaamde ‘chicken way’ en je komt vanzelf weer heelhuids bij het beginpunt uit, ook als beginnende biker.

Unsplash

Col du vam

Loslopende schapen, steile kiezelklimmen, rondcirkelende roofvogels en veel spannende S-bochten. Op de Col du VAM waan je je met een klein beetje fantasie in het buitenland. Sinds kort kruipt en sluipt een pittige MTB-route over deze 48 meter hoge berg in de buurt van Wijster. Ooit was dit een stortbult. Nu is het een walhalla voor bikers die niet vies zijn van het betere klim- en afdaalwerk.

Voordat je deze route doet, check of je versnellingsbak, schrijfremmen en voorvork het nog goed doen. Dit kan ook bij ons via een onderhoudsbeurt. Met name die laatste is onmisbaar als je zonder kleerscheuren deze rockgardens wil overleven. De klim wordt ook wel het dak van Drenthe genoemd omdat dit het hoogste punt van de provincie is waar je kunt komen. 

Eenmaal afgedaald vind je aan de voet van de berg nog een handvol kruipdoor-sluipdoor-paden met zogenaamde technical trail features. Helemaal uniek is het 60 meter lange stuk dat over een dobberede waterbrug loopt. Heb je na 81 hoogtemeters nog energie over? Duik dan het uitdagende bikepark(je) in en test je evenwichtskunsten op een van de houten trails.

Unsplash

Hunebed Highway 

Subtitel

De Hunebed Highway – die maar liefst 135 kilometer lang is -  brengt je naar typische brinkdorpen, Saksische boerderijen en een enkele keienstrook. Maar vooral ook goede wegen waarop je lekker kunt doortrappen. Vanuit Assen fiets je zo de rust en ruimte binnen. Rolde, Anderen, Eext: stuk voor stuk prachtige esdorpen. Niet helemaal verwonderlijk als je je in Nationaal Park Drentsche Aa bevind. Klinker en asfalt wisselen elkaar regelmatig af. De kilometers langs de N34 tikken in een rap tempo weg.  Bij Ees duik je het bos in en maak je kennis met de Drentse flinten. De tegenhanger van kasseien. Je stopt even bij Hunebed D30 en gaat verder over brede paden van glad asfalt. Langs de randen van Nationaal Park Dwingelderveld trap je via Dwingeloo weer terug naar Assen.

Unsplash

Langs Brinken en Essen 

Subtitel

Drenthe barst van de brinkdorpen. En deze route blinkt er in uit. Maar liefst 5x fiets je door dorpjes waar huizen en boerderijen rondom een centraal plein (de brink) liggen. De start is vanaf de Brink in Roden. Veel MTB’ers kennen deze straat als de start- en finishplek van de Drenthe200, een 200 km lange MTB-marathon die ieder jaar in december wordt gehouden. Via klinkerweggetjes en asfaltstroken rijg je de andere brinkdorpjes (Norg, Zeijen, Tynaarlo en Vries) aaneen. Onderweg is het genieten geblazen van rust, ruimte en boszicht. Na Paterswolde komt Roden alweer in zicht. Na ruim 56 km trappen heb je wel een terrasje verdiend. Gelukkig zijn er in deze brinkdorpen genoeg terrasjes te vinden. Proost!

Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash