Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf 50 euro!
Gratis retourneren binnen 14 dagen
Veilig betalen met IDEAL

๐ŸŽ‰ Anjo Jager fietsen bestaat 30 jaar! Dit jaar maak jij kans op mooie prijzen! Bekijk snel onze acties! ๐ŸŽ‰

Vijf fietsroutes in Drenthe die u niet mag missen
01-11-2022

Vijf fietsroutes in Drenthe die u niet mag missen

 

Drenthe is een mekka voor fietsers. Als mountainbiker en wegwielrenner kunt u in Drenthe uw ei kwijt. Zowel als beginnend fietser als ervaren doortrapper. Om u te inspireren hebben wij alvast vijf hele mooie routes voor u op een rij gezet.

 


MTB-Route Gieten-Gasselte

Nederland plat? Dacht het niet. Ga maar eens mountainbiken met bijvoorbeeld een Orbea mountainbike op de hobbelige singletracks tussen Gieten en Borger. Deze route slingert over de fraaie flanken van de Drentse Hondsrug. Deze langgerekte heuvelkam ontstond toen schuivende gletsjers tijdens de voorlaatste IJstijd een flink aantal rimpels in ons strakgetrokken landje veroorzaakten. Dankzij deze natuurlijke bulldozers kunt u zo’n 150.000 jaar later volledig uit u dak gaan.

De route bedraagt zo’n 30 kilometer en bestaat uit een aaneenschakeling van razendsnelle kombochten, bmx-achtige pumptracks, venijnige klimmetjes en spannende afdalingen. Gelukkig krijgt u tussendoor ook flink wat rechte paden voorgeschoteld waardoor u soms even kunt uitpuffen.

Hoogtepunt van de route is de voormalige zandafgraving bij het ‘t Nije Hemelriek in de buurt van Gasselte. De hoge heuvels, het azuurblauwe water van de naastgelegen waterplas, de spierwitte zandstranden, de knalgroene bosrand: het is alsof u in een fata morgana verzeild bent geraakt.

Bekijk hier alvast onze MTB's >

 

MTB-Route Sleen

In Sleen hoeft u uw klimkuiten niet aan het werk te zetten. Dit rondje tussen Sleen, Aalden en Schoonoord is vrij plat maar dit wordt goed gemaakt door een flink aantal leuke flow trails, spannende houten bruggetjes over afwateringsgeulen, mooi aangelegde vlonderpaden, twee radicale drops (kunt u omheen fietsen) en een heuse buckelpiste.

Op de lange rechte stukken langs de bosrand kunt u flink tempo maken. Vergeet niet om halverwege de route vaart te minderen. Hier stuit u namelijk op de Galgenberg: een 3500 jaar oude grafheuvel.

Het laatste deel van deze MTB-track zorgt voor veel plezier. Ter hoogte van recreatieplas de Kibbelkoele draait het slingerpad als een dolle in de rondte. Sturen, remmen, optrekken, afdalen: al uw bike skills worden op de proef gesteld (vergeet niet om wel een goede mountainbike hiervoor te bezitten). Schrik niet van de twee gele waarschuwingsborden die plotseling opdoemen. De één waarschuwt voor een hobbelige rockgarden, de andere voor twee serieus steile drops (>1 meter hoog) die niet zouden misstaan in een bikepark. Geen zin om lijf en leden te riskeren? Neem de zogenaamde ‘chicken way’ en u komt vanzelf weer heelhuids bij het beginpunt uit, ook als beginnende biker.

 

Cold Du Vam

Loslopende schapen, steile kiezelklimmen, rondcirkelende roofvogels en veel spannende S-bochten. Op de Col du VAM waant u zich met een klein beetje fantasie in het buitenland. Sinds kort kruipt en sluipt een pittige MTB-route over deze 48 meter hoge berg in de buurt van Wijster. Ooit was dit een stortbult. Nu is het een walhalla voor bikers die niet vies zijn van het betere klim- en afdaalwerk.

Voordat u deze route doet, checkt u of de versnellingsbak, schrijfremmen en voorvork het nog goed doen. Dit kan ook bij ons via een onderhoudsbeurt. Met name die laatste is onmisbaar als u zonder kleerscheuren deze rockgardens wil overleven. De klim wordt ook wel het dak van Drenthe genoemd omdat dit het hoogste punt van de provincie is waar u kunt komen. 

Eenmaal afgedaald vind u aan de voet van de berg nog een handvol kruipdoor-sluipdoor-paden met zogenaamde technical trail features. Helemaal uniek is het 60 meter lange stuk dat over een dobberede waterbrug loopt. Heeft u na 81 hoogtemeters nog energie over? Duik dan het uitdagende bikepark(je) in en test uw evenwichtskunsten op een van de houten trails.

 

Hunebed Highway

De Hunebed Highway – die maar liefst 135 kilometer lang is -  brengt u naar typische brinkdorpen, Saksische boerderijen en een enkele keienstrook. Maar vooral ook goede wegen waarop u lekker kunt doortrappen. Vanuit Assen fietst u zo de rust en ruimte binnen. Rolde, Anderen, Eext: stuk voor stuk prachtige esdorpen. Niet helemaal verwonderlijk als u zich in Nationaal Park Drentsche Aa bevind. Klinker en asfalt wisselen elkaar regelmatig af. De kilometers langs de N34 tikken in een rap tempo weg.  Bij Ees duikt u het bos in en maakt u kennis met de Drentse flinten. De tegenhanger van kasseien. U stopt even bij Hunebed D30 en gaat verder over brede paden van glad asfalt. Langs de randen van Nationaal Park Dwingelderveld trapt u via Dwingeloo weer terug naar Assen.

 

Langs Bringen en Essen

Drenthe barst van de brinkdorpen. En deze route blinkt er in uit. Maar liefst 5x fietst u door dorpjes waar huizen en boerderijen rondom een centraal plein (de brink) liggen. De start is vanaf de Brink in Roden. Veel MTB’ers kennen deze straat als de start- en finishplek van de Drenthe200, een 200 km lange MTB-marathon die ieder jaar in december wordt gehouden. Via klinkerweggetjes en asfaltstroken rijd u de andere brinkdorpjes (Norg, Zeijen, Tynaarlo en Vries) aaneen. Onderweg is het genieten geblazen van rust, ruimte en boszicht. Na Paterswolde komt Roden alweer in zicht. Na ruim 56 km trappen heeft u wel een terrasje verdiend. Gelukkig zijn er in deze brinkdorpen genoeg terrasjes te vinden. Proost!

Bekijk MTB's >

Bekijk racefietsen >